S Telesno Aktivnostjo na Holesterol

Beseda holesterol ima velikokrat negativen predznak, saj ga mediji povečini označujejo kot telesu skritega sovražnika. Vendar pa je holesterol sestavni del človeškega organizma, saj sestavlja vsako celično membrano. Sodeluje pri nastanku nekaterih hormonov in vitamina D in žolča. Najdemo pa ga tudi v živčnem tkivu. Holesterol se po telesu prenaša s krvjo.
Potrebno je vedeti, da sta v telesu dve vrsti holesterola, ki se medsebojno dopolnjujeta. Za dobro delovanje organizma je potrebno uravnoteženo razmerje obeh vrst holesterola ter ostalih maščob v krvi. V grobem lahko maščobe v krvi delimo na holesterol in trigliceride.
Neustrezna raven maščob v krvi, je eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek srčno žilnih bolezni. Z rednim spremljanjem ravni holesterola si lahko prihranimo marsikatero nevšečnost. Če v krvi zasledite zvišano raven trigliceridov, skupnega holesterola, LDL holesterola ali znižano raven HDL holesterola, je čas da razmislite o spremembi življenjskega sloga. Uravnotežena prehrana, svež zrak ter zadostno gibanje, blagodejno vplivajo na človeški organizem in tako posredno uravnavajo raven maščob v krvi.
Novejše raziskave so pokazale, da gibanje uravnava raven holesterola v krvi. Poleg padca slabega LDL holesterola, aktivnost spodbuja tvorbo dobrega HDL holesterola. Seveda je za dober rezultat pomembna redna in zmerna telesna aktivnost. V začetku se priporoča lažjo fizično aktivnost, kot sta hoja ali počasen tek, ki pa naj trajata vsaj trideset minut. Pomembno je vsakodnevna aktivnost, saj le tako dosežemo optimalne rezultate. Daljša obdobja neaktivnosti in nenadna pretirana obremenitev, ki organizem izčrpa, je lahko celo nevarna, saj velikokrat prav kampanjske rekreativce doletijo poškodbe ali celo nenadna smrt.
Pri aktivnosti ne gre zgolj za pridobitev ali ohranjanje fizične kondicije, ampak tudi za mentalno sprostitev. Pomembno je, da si vsak posameznik izbere aktivnost, ki mu prinaša veselje. Potrebno pa je tudi malce potrpežljivosti in vstrajnosti. Z večanjem fizične kondicije, se veča tudi veselje do gibanja. Občutek zadovoljstva in sprostitve ob rekreaciji, je zagotovilo za uspešno spremembo življenjskih navad in korak bliže zdravemu načinu življenja.

Komentarji