Stres – zvesti spremljevalec ali oddaljeni opazovalec?

Ste tudi vi med tistimi, ki jih stres spremlja že skoraj vse življenje? Vam sledi že od vaših šolskih dni ter preži na vas na delovnem mestu? Kako se spopasti s samim stresom, še posebej tistim, ki ga doživljate v svojem delovnem okolju?

Prvi korak pri spoprijemanju s stresom je (s)poznavanje samega sebe. Le-ta namreč vpliva na ljudi različno ter se jih loteva v različnih situacijah – kar je lahko za nekoga zdravilo, je morda za drugega le priliv olja na žerjavico.

Kaj povzroča stres?

Obstaja več stresorjev, ki povzročajo v človeškem telesu psihične in fizične reakcije. Najpogostejši so emotivni, ki si jih lahko povzročimo sami oz. pademo pod njihov vpliv zaradi drugih. Ponavadi so to ljudje, s katerimi preživimo veliko časa, npr. partner, starši in ne nazadnje sodelavci.

Stres na delovnem mestu – ko pregori žarnica

Ali zvečer ne morete zaspati, ker se po vaši glavi mota kup nalog, ki jih je potrebno prečesati in popredalčkati, da se naslednjega dne katera izmed njih ne izgubi, zjutraj pa se zbujate z glavobolom in že sama misel, da so do petka še trije dnevi, vam v trenutku pobere ves apetit? Potem se morate zavedati naslednjega –muči vas stres na delovnem mestu in če želite ohraniti svojo uspešnost in produktivnost še naprej, se ga je potrebno čim prej znebiti.

Zdrav življenjski slog za življenje brez stresa

Najprej poskrbite za redno in zdravo prehrano ter dovolj gibanja, na delovnem mestu pa se pogovorite z nadrejenimi, naredite delovni načrt, organizirajte vsak dan posebej ter delo opravljajte sproti. Če se boste držali zastavljenega načrta, bo stres sčasoma le še siv spomin, zamenjala pa ga bosta sproščenost in dobra volja ter posledično boljši medosebni odnosi.

Komentarji

  1. Včasih se mi zgodi da preden zaspim čutim prav takšen čuden občutek v glavi in ne morem zaspati ker imam v mislih koliko je še potrebno naresiti. Sicer to ne jemljem kot stres ampak preobremenjenost kar pa po mojem mnenju ni isto.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar