Hujšanje in makro hranila

Hujšanje je potrebno organizirati tako, da si določimo koliko posameznih makro hranil bomo zaužili. Med makro hranila uvrščamo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Na podlagi tega, koliko vsakega od teh makro hranil lahko zaužijemo za to, da je hujšanje lažje, se tudi delijo različne diete. Vendar pa nikakor ne drži, kot mnogokrat zmotno mislijo nekateri, da se za hujšanje moramo odpovedati ogljikovim hidratom ali pa maščobam. V resnici je hujšanje najbolj zdravo, če imamo v jedilniku vključena vsa tri makro hranila.

Zakaj je temu tako? 


Ljudje smo skozi evolucijo izoblikovali takšen metabolizem, ki deluje z vsemi tremi makro hranili. Takoj kot prične primanjkovati enega, se bo to odrazilo na našem počutju. Hujšanje, ki povzroča slabo počutje, pa je za mnoge ljudi nevzdržno. Ljudje hodijo v službo, šolo in imajo številne druge opravke zaradi katerih morajo biti ves čas fokusirani in imeti dovolj energije. Zaradi tega se za hujšanje priporoča, da se izbere taka dieta, ki povzroča čim manj takšnih preglavic. Preden se torej človek loti neke izjemno restriktivne diete, je bolje, če poskusi zmanjšati vnos hrane, ki jo je sicer vajen vnašati vsaki dan. Na takšen način bo skoraj vsakdo izgubil nekaj kilogramov, ko pa se takšno hujšanje ustavi, lahko oseba uporabi kakšno drugo specifično dieto. To je precej bolj smiselna pot, kot če gre neposredno na kakšno hudo omejevalno dieto.

Zakaj bi človek trpel, če mu pa še ni treba? 


Hujšanje pa ni nujno trpljenje in odrekanje, če je le pametno zastavljeno. To je pa takrat, kadar nimamo preveč ambicioznih ciljev, kot je ta, da bi shujšali 10 kilogramov v mesecu dni.

Komentarji