S kalcijem do močnejših kosti

Kalcij je tisti element, ki v človeškem telesu opravlja več življenjsko pomembnih nalog. Delež kalcijevih soli v telesni teži je približno 1,5 %, več kot 99% jih je v kostnem ogrodju in v zobeh, ostali del pa v celicah in v krvi. V našem telesu kalcij ureja celično presnovo in prepustnost celičnih open, vpliva na nastanek nukleinskih kislin, ki so nosilke dedne zasnove. Prav tako ureja strjevanje krvi, spaja celične skupine, prevaja živčne spodbude in uravnava zmogljivost srčne mišice. Kalcij je torej tisti pomemben element, ki sodeluje v celi vrsti encimskih dogajanj. Kalcij dobimo s pravilno prehrano in s pitno vodo, kar navadno že zadostuje za zadostno preskrbo.

Kalcij-za-mocne-kosti

Pomanjkanje pa lahko nastane v kolikor je voda, ki jo pijemo mehka ali pa imamo motnjo vsrkavanja kalcija iz črevesja. Takšno pomanjkanje pa lahko vodi do tega, da začne organizem črpati iz kosti in nastane osteoporoza. Kalcij lahko kupimo kot samostojno prehransko dopolnilo. Drugače pa je kalcij sestavina številnih živil, od tega ga je največ v mleku, mlečnih izdelkih in v mineralnih vodah. Ribe, meso, špinača, ribe, brokoli, korenček, soja, suhe slive so živila, ki vsebujejo kalcij, a v manjših količinah. Za trde kosti in lepe zobe uživajmo Kalcij.

Komentarji