Antioksidanti in njihov pomen za naše zdravje

Danes se vse bolj poudarja pomen antioksidantov za ohranjanje našega zdravja. Antioksidanti so pravzaprav neverjetna hranila, ki so izjemno uspešna v boju zoper škodljive proste radikale in raka, hkrati pa varujejo pred mnogimi ostalimi obolenji in znatno upočasnjujejo neizogiben proces staranja.


Velika večina izmed nas s svojimi povprečnimi geni ne zadosti potrebam našega telesa po antioksidantih. V ta namen so na trgu na voljo razna antioksidantska nadomestila, ki varujejo pred celičnimi nenormalnostmi in genetsko škodo, katera povzročajo bolezni in krajšajo življenje. Samo majhen odstotek ljudi ima super-gene, ki so sposobni učinkovitih popravkov škodljivih celic in genov. Večina izmed nas pa mora paziti na svojo prehrano in poskrbeti, da v telo vnašamo zadostne količine antioksidantov. Antioksidantska hranila nas tako obvarujejo pred oksidacijo, ki je ključni vzrok za nastanek mnogih bolezni, ki lahko skrajšajo naše življenje. Če v telesu nimamo dovolj antioksidantov, se znatno poveča možnost za srčno obolenje, artritis, raka, očesno mreno in še mnoge druge bolezni.

Antioksidanti so torej kemijske zmesi, katerih namen je varovanje pred številnimi obolenji. Njihova najpomembnejša vloga je varovanje zoper škodljive proste radikale in pred reaktivnimi vrstami kisika. Antioksidanti poleg tega stimulirajo naš imunski sistem in krepijo zaščito pred boleznimi, ki jih povzročajo bacili in prosti radikali. Zelo pomembno je, da se že pred samim nastankom različnih bolezni poskrbi za zadosten vnos antioksidantov v naše telo. Pomembne antioksidante lahko najdemo v povsem običajnih živilih, kot so jajca, paradižnik, špinača itd., zato je pri sestavljanju naših jedilnikov pomembno le, da so le ti čim bolj raznovrstni.

Komentarji