Holesterol – resnice in zmote

Imate povišan nivo holesterola in ne veste, kako ga odpraviti? Se že nekaj časa trudite, da bi se ga znebili, pa vam nikakor ne uspe? Če ste mislili, da mora biti vaša kri povsem brez holesterola, ste se zelo motili. Holesterol je namreč v človeškem telesu nepogrešljiv. Skrbeti nas lahko začne le takrat, ko je le-tega preveč.



Kaj sploh je holesterol?

Holesterol je snov, podobna vosku oz. maščobi, ki se nahaja v vsaki od naših telesnih celic, najdemo pa ga tudi v živčnem tkivu in žolču. V glavnem ga proizvajajo jetra, precej pa ga dobimo tudi s hrano. Iz njega nastajajo številne snovi, ki jih potrebujemo za življenje, npr. tudi nekateri hormoni. Ste vedeli, da je holesterol v vodi netopen? Po telesu se prenaša s krvjo v obliki lipoproteinov.

Dober in slab holesterol

Poznamo namreč dve vrsti holesterola – t. i. slab in dober holesterol. Slab holesterol imenujemo holesterol LDL, ki se ponavadi kopiči v žilnih stenah in jih s tem oži, kar pogosto privede do srčnega infarkta ali možganske kapi. Dober holesterol pa se imenuje holesterol HDL, ki omogoča odstranjevanje »slabega« in njegov prenos nazaj v jetra, od koder se s pomočjo žolča tudi izloči. Najbrž na tem mestu ni potrebno posebej poudarjati, katerega bi morali imeti več?!

Proti holesterolu s … čokolado!

Preden posežete po raznih tabletah in napitkih, ki jih lahko kupite v lekarni, poskusite raje znižati vaš holesterol po naravni poti. Brez skrbi, pozabite na stroge diete in neokusno hrano … Ne boste verjeli, ampak v boju zoper slab holesterol vam bo pomagala … čokolada! Čokolada namreč preprečuje zlepljanje in nalaganje eritrocitov na žilne stene, saj vsebuje antioksidant flavonid, ki to onemogoča. Le kdo bi si želel boljše diete?!

Komentarji